Деветата екзекуция на федерално равнище от юли досега бе извършена в САЩ, която е и първата в преходния период между две президентски администрации от 130 години, предаде Асошиейтед прес.

Екзекутираният със смъртоносна инжекция Брендан Бърнард е 40-годишен член на тексаска улична банда, осъден за ролята си в убийството на религиозна двойка от Айова през 1999 година. Той бе обявен за мъртъв в 2.27 часа по Гринуич в затвор в щата Индиана, а последните му думи са: 

"Съжалявам. Това са единствените думи, които мога да кажа и които напълно описват как се чувствам".

Екзекуцията бе отложена с повече от 2 часа, след като адвокатите на тексасеца отправиха искане до Върховния съд да я отмени, но то бе отхвърлено. 

 

За седмиците до встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън са планирани още четири екзекуции от федералните власти, включително една по-късно днес.

Екзекуцията на Бърнард е рядък случай на осъден, получил най-тежкото наказание за престъпление, извършено когато е бил в края на тийнейджърските си години.

Няколко известни личности, включително Ким Кардашиян Уест се обърнаха с молба към президента Доналд Тръмп да замени присъдата на Бърнард с доживотен затвор.

Администрацията на Тръмп възобнови екзекуциите на федерално ниво през юли след 17-годишно прекъсване въпреки разпространението на коронавируса в американските затвори, припомня АП