19-годишно бременно момиче от Гватемала почина от нараняванията си, получени при падане от граничната ограда между САЩ и Мексико, съобщи Би Би Си (BBC), като се позова на официални представители в четвъртък, 12 март.

Мириам Стефани Гирон Луна е паднала, докато се опитвала да изкачи преградата от стоманена мрежа близо до Ел Пасо, Тексас в събота. Тя била откарана в болница, където лекарите се опитали по спешност да извадят бебето със секцио, но без успех.

Властите отбелязват, че случаят показва промяна в начина, по който мигрантите се опитват да достигнат САЩ на фона на наложените нови ограничения.

Президентът Доналд Тръмп превърна борбата срещу нелегалната миграция в САЩ в главен политически въпрос и предприе мерки за възпиране на нелегалното преминаване на границата с Мексико, включително с изграждане на гранична стена. Големи участъци от границата край Ел Пасо вече имат някакъв вид преграда, отбеляза Би Би Си.

Мириам Луна е пътувала с 26-годишен мъж, за когото се смята, че е неин партньор и баща на бебето, и паднала от повече от 6 метра височина, се казва в съобщение на външното министерство на Гватемала. Мъжът намерил агенти на граничната служба на САЩ, които извикаха линейка, която да я спаси.

Според изявлението, Гирон Луна е откарана в болница в Ел Пасо с мозъчен кръвоизлив, разкъсвания на черния дроб и бъбреците и фрактура на таза. Тя претърпя множество операции, но почина от контузиите си във вторник.

В декларацията на официалните власти в Гватемала се казва, че тя била бременна в седми месец, докато Службата за митническа и гранична охрана на САЩ казва, че била в осмия месец.

Ръководителят на сектор Ел Пасо в службата Глория Чавес обвини за смъртта на младата жена трафикантите на хора, които я "окуражиха и й помогнаха да изкачи" оградата. "Ще ангажираме нашите партньори в областта на правоприлагането в Мексико, за да потърсим отговорност за поставянето на тези животи в опасност", каза Глория Чавес.

Медиите съобщават, че Гирон Луна е била социален работник и победител в конкурс за красота и искала да стигне до САЩ, за да помогне финансово на семейството си.

Десетки хиляди души от Гватемала и съседните Ел Салвадор и Хондурас през последните години се опитват да влязат в САЩ, като мнозина твърдят, че в страните си се сблъскват с насилие и бедност.

Броят на гватемалците, които се опитват да изкачат граничната ограда между САЩ и Мексико, нарасна наскоро, защото те вече не се предават на граничните патрули на САЩ, заяви пред агенция Асошиейтед прес Теканди Паниагуа Флорес, гватемалският консул в Дел Рио, Тексас.

Това е така, защото промените, прилагани от правителството на САЩ, включително наложената политика за оставане (изчакване) в Мексико на търсещите убежище, докато не бъде взето решение по конкретните случаи, затруднява оставането в САЩ на много хора, ако веднъж са били хванати.