Съдбата на тази велика страна е вече твърдо в нашите ръце, заяви британският премиер Борис Джонсън след ратификацията на на споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз.

"В 11 часа вечерта на 31 декември ще настъпи ново начало в историята на нашата страна и нова глава в отношенията с ЕС като наш най-голям съюзник", каза Джонсън.

Той благодари на членовете на двете камари на парламента, че приеха документа, който ще регулира отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз, след като изтече преходният период след Брекзит днес в полунощ, предаде ДПА и БТА.

Камарата на общините прие законопроекта с 521 срещу 73 гласа, а след близо 8-часов дебат същото направи и Камарата на лордовете. След това бе одобрен и от кралица Елизабет Втора, което бе последната формалност преди влизането му в сила като закон.

Кралицата одобри законопроекта за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз, което означава, че той придобива силата на закон. Това съобщи председателят на Камарата на общините на британския парламент Линдзи Хойл, цитиран от Ройтерс.

Така Обединеното кралство завърши от своя страна процеса по ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, което бе сключено на 24 декември и ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 г.

В новогодишната нощ ще приключи преходният период и Брекзит, за който британците гласуваха на референдум през 2016 г., ще стана факт - страната ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

По-рано Камарата на лордовете одобри след продължили близо 9 часа дебати търговското споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз, съобщи ДПА.

Членовете на горната камара, както се очакваше, не се противопоставиха на Камарата на общините, която одобри законопроекта на второ и трето четене по-рано вчера.

Общо 466 членове на Камарата на лордовете гласуваха за законопроекта, уреждащ бъдещите отношения на страната с Евросъюза, а 101 законодатели гласуваха против, съобщи ТАСС.

След това, връщайки се без изменения в долната камара, той най-накрая беше окончателно приет.