Брекзит без сделка вкарва военните в защитен бункер на Острова

Така ще се задвижи координацията на службите

Център за военни операции, базиран в британското Министерство на отбраната, ще координира разполагането на каквито и да е войски, необходими да помогнат в случай на Брекзит без сделка, потвърди британското правителство.

Министърът на отбраната Гавин Уилямсън заяви през декември, че 3500 военнослужещи ще бъдат в режим на готовност да съдействат на правителствените ведомства при "непредвидени обстоятелства", предизвикани от напускане на ЕС без сделка.

Британските медии "Сън" и "Скай нюз" съобщиха, че операциите ще се координират от защитен бункер в "Уайтхол" (комплекс от правителствени сгради в Лондон -бел.ред.). По този повод говорител на военното министерство заяви, че то има готовност да подкрепя по-широк правителствен план за всякакъв сценарий, съобщи "Политико".

Постигнатата от премиера Тереза Май сделка с ЕС все още не е одобрена от британския парламент, а по график страната трябва да напусне ЕС след седем дни - на 29 март. Ако не бъде одобрен нов план за удължаване на срока, на дневен ред е Брекзит без сделка, което може да доведе до хаос, включително сериозни смущения по пристанищата.

Плановете на цялото правителство за извънредни ситуации бяха наречени Операция"Yellowhammer".

Всяка молба, постъпила от някое ведомство за военна помощ, ще бъде разглеждана от Министерството на отбраната в съответствие със стандартните методи на британското правителство за "военна помощ на цивилните власти" и ще трябва да бъдат оторизирани от министъра.