Бразилският президент Жаир Болсонаро основа нова политическа партия, предадоха световните агенции. Партията, "Алианс за Бразилия", си поставя за цел да работи против "комунизма, глобализма и всяка идеология, която противоречи на естествения ред", заяви Болсонаро на церемонията по учредяването на политическата сила, състояла се в столицата Бразилия.


Бившият армейски капитан възнамерява да ръководи новата формация чрез един от синовете си, Флавио, който е сенатор във федералния парламент, посочва ДПА.

Президентът наскоро напусна своята предишна политическа сила Социаллибералната партия заради скандал за финансирането на предизборната кампания.

За да се състезава на бъдещи избори, новата партия трябва да събере 500 000 подписа в поне девет от 26-те щата на Бразилия. След това списъците с подписите трябва да бъдат проверени и потвърдени от Върховния изборен трибунал.

В програмата на новата партия е записано, че тя "признава мястото на Бог в живота, историята и душата на бразилския народ" и подкрепя правото на притежание на огнестрелни оръжия. 

Първата година от мандата на крайнодесния политик премина през доста перипетии. Болсонаро бе намушкан с нож по време на предизборната си кампания в град Жуиз ди Фора. Въпреки това спечели. 

 Нападението срещу крайнодесния кандидат, който водеше убедително в социологическите проучвания, бе драматичен обрат в най-непредсказуемите избори в Бразилия от възстановяването на демокрацията преди 30 години.

Болсонаро се прочу и заради острите си реплики, които отправи през август срещу френския президент Еманюел Макрон, с което предизвика полемика. 

Разследвания за корупция вкараха в затвора мнозина влиятелни бизнесмени и политици през последните години и отчуждиха разгневените избиратели.