Бразилия и Мексико вчера съобщиха за най-голям скок на нови случаи на коронавирус в рамките на денонощие, точно когато лидерите на двете държави увеличиха усилията си за отваряне на националните икономики, въпреки че, както изглежда, разпространението на вируса в Латинска Америка набира сила, предаде Ройтерс и БТА.

Десният бразилски президент популист Жаир Болсонаро и левият лидер на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор първоначално омаловажаваха заплахата от вируса, а по-късно се концентрираха върху отварянето на икономиката, въпреки растящия брой заразени.

Надигането на заразата в отделни райони на Латинска Америка става в момент, когато на други места, особено в Европа и в Китай, регистрират намаляване на траекторията на новите инфекции.

Бразилия е най-тежко засегнатата държава в Латинска Америка и регистрира за денонощие рекордните 13 944 нови случаи, с които общият брой потвърдени случаи на зараза стигна 202 918. Починалите са 13 933, по данни на здравното ведомство.

Мексико се нарежда на второ място по брой на случаите и вчера съобщи за още 2409, с които потвърдените случаи на зараза с коронавирус станаха 42 595. Броят на жертвите е 4477.

За втори пореден ден САЩ вчера са регистрирали около 1800 смъртни случаи от новия коронавирус за денонощие, по данни на университета Джонс Хопкинс, предаде Франс прес.

В периода от 20.30 ч. снощи до същия час в предходната вечер са били отчетени 1754 починали от Ковид-19.

САЩ са държавата с най-голям брой смъртни случаи в света в абсолютни стойности с общо 85 813 жертви на пандемията.

Но на глава от населението САЩ имат по-малко починали в сравнение с държави като Франция, Испания, Италия и Великобритания.

За ден в страната са били регистрирани 26 593 случая на коронавирус, като с тях общият брой е достигнал 1 4166 528. Тези числа със сигурност са по-малки от реалните, той като за гражданите е трудно да си направят тестове.

В същото време безработицата в САЩ достигна 25%. Само през последната седмица нови 3 милиона американци са подали документи в бюрата по труда. С това общият брой на безработните прехвърли 36 млн. души.

Официалната статистика сочи 15% безработица през април. Но само последните две седмици 6 милиона души са декларирали, че са изгубили работата си. Директорът на националната банка на САЩ каза, че възстановяването на икономиката ще е по-бавно, отколкото показваха досегашните прогнози.

Все пак експерти сочат, че след карантината се очаква масово наемане на работници, което ще обърне тенденцията сравнително бързо.