Русеф, която има икономическо образование, е начело на страна, чийто ръст на брутен вътрешен продукт (БВП) по прогнози на Международният валутен фонд (МВФ) тази година ще бъде 3,8 процента спрямо 1,6 на сто на ЕС.
Светът наблюдава с голямо безпокойство случващото се в развитите страни, посочи тя, имайки предвид дълговите кризи в ЕС и САЩ, заради които се налага намаляване на държавните разходи.

След среща с президента на ЕС Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу бразилският президент заяви следното:
"Историята ни показва, че възможностите за излизане от кризата са само чрез икономически стимули, съчетани със стабилни макроикономически политики, както и социални политики, насочени към създаването на работни места и доходи".
Само чрез стимулиране на икономическия растеж е възможно да се генерират ресурсите, които са необходими за изплащане на дълговете и постигане на балансирани държавни сметки, посочи Русеф.

Херман ван Ромпой отбеляза, че е изразил пред бразилския държавен глава решимостта на ЕС да запази стабилността на еврозоната и да стимулира икономическия растеж и производителността. Той призова за "силни и координирани" международни действия, за да се избегне ново изпадане на световната икономика в рецесия.

Европейският съюз може да разчита на Бразилия за помощ при излизането от дълговата криза в еврозоната, заяви също Дилма Русеф, цитирана от АФП. "Можете да разчитате на нас", каза Русеф на срещата на високо равнище с лидерите на ЕС. Бразилия е "готова да поеме отговорността си" за решаване на този проблем, допълни тя.