След преброяване на над 97 процента от гласовете стана ясно, че Русеф е получила 55,8 процента от валидните гласове срещу 44,2 за нейния съперник социалдемократ Жозе Сера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

62-годишната бразилка с български корен става първата жена президент на Бразилия и ще положи клетва на 1 януари. В първите си думи след официалното обявяване на победата тя обеща да продължи политиката на правителството за изграждане на здрави търговски връзки с чужбина и се ангажира с поддържането на икономическа стабилност в страната. Русеф увери също така привържениците си в столицата, че няма да ореже разходите за социални програми и инфраструктурни проекти.

Междувременно бразилският министър на финансите Гиду Мантега съобщи, че през следващите седмици правителството ще обяви мерки, които ще гарантират ускорен икономически растеж. Той не конкретизира мерките, а само каза, че те ще помогнат на дългосрочното финансиране на икономическите дейности в страната.

Социалдемократът Жозе Сера призна поражението си в балотажа и пожела на победителката Дилма Русеф да служи добре на страната, предаде ДПА. Приемам "смирено и с уважение" избора на народа, заяви Сера, който, при преброяване на 99,99 процента от гласовете, отстъпи с 44 на сто от валидните гласове. Той обаче се закани, че "истинската битка тепърва предстои" и обеща, като лидер на опозицията, да води борба с правителството на новоизбраната президентка според правилата на демокрацията.

Сера и преди е губил президентски балотаж - през 2002 г. срещу сегашния президент Луис Инасио Лула да Силва, който подкрепяше Дилма Русеф.