Братът на британския премиер Борис Джонсън - Джо Джонсън, обяви, че подава оставка от правителството, където заемаше пост на държавен секретар, и от парламента, където беше депутат, като заяви, че поставя националния интерес над семейната лоялност, предадоха Франс прес и ДПА.


"За мен беше чест да представлявам Орпингтън (Югоизточна Англия) в продължение на 9 години и да служа в правителствата на трима премиери", написа Джо Джонсън в Туитър, цитиран от БТА .

"През последните седмици бях разкъсван между семейната лоялност и националния интерес. Това е неразрешимо напрежение и е време други да поемат ролите ми на депутат и член на правителството", добави 47-годишният Джо Джонсън, който подкрепя втори референдум за Брекзита, а на референдума от 2016 г. гласува за оставане на Великобритания в ЕС.

Брат му, премиерът Борис Джонсън, пък иска Великобритания да напусне ЕС възможно най-скоро, отбелязва АФП.

Оставката на Джо Джонсън идва броени дни, след като брат му Борис изключи от Консервативната партия 21 депутати, които отказаха да подкрепят стратегията му за Брекзита. Сред тях са внукът на Уинстън Чърчил и един бивш финансов министър, отбелязва Ройтерс.