26-годишният Тамерлан и 19-годишният Джохар Царнаеви променили намеренията си, тъй като приключили направата на взривните устройства, скрити в тенджери под налягане, по-бързо от предвиденото.

Според "Вашингтон пост" Царнаевиви решили да организират нападението срещу прочутия Бостънски маратон на 15 април, след като претърсили цялата околност, подбирайки възможни мишени.
При двойния атентат загинаха трима, а над 260 души бяха ранени, припомня медията. По случая вече има задържани още трима души.

Джохар Царнаев е направил разкритията си по време на разпити в полицията след ареста, твърдят "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс", като се позовават на двама полицейски служители, пожелали анонимност.

Джохар признал също, че двамата с брат му гледали в Интернет проповедите на радикалния имам от САЩ Ануар ал Аулаки, убит при атака на безпилотен летателен апарат през 2011 г. в Йемен. Липсват обаче каквито и да било доказателства, че братята са поддържали контакт с Ал Аулаки, добавя "Ню Йорк таймс".

Семейството на убития атентатор от Бостън Тамерлан Царнаев получи тялото му, предадоха световните агенции.
По-големият брат беше убит при престрелка с полицията в една драматична нощ четири дни след атентата. Тогава братята убиха полицай и отвлякоха кола. По-малкият Джохар беше заловен тежко ранен. Срещу него бяха повдигнати обвинения и сега той се намира в медицински затворнически център извън Бостън. Още не е обявено официално заключението за смъртта на Тамерлан. Има сведения, че в опита да избяга от полицията, брат му го е прегазил с откраднатия джип.

Вдовицата Катрин Ръсел поиска тялото да бъде предадено на роднини и чичото на Тамерлан, който живее в щата Мериленд, пое органзацията на
погребението. Американската преса цитира данни за показанията на Джохар. Според тях братята искали да извършат самоубийствен атентат, но после решили да направят бомби с тенджери под налягане.