В Босна се надпреварват с времето: хилядите мигранти, които преминават през страната на път за Западна Европа, нощуват под открито небе, докато зимата наближава, а потокът не намалява.

След месеци протакане в страната с много сложно институционално устройство, миналата седмица властите откриха с помощта на Международната организация по миграция (МОМ) два нови приемни центъра, единият в Бихач (Северозападна Босна), и друг близо до Сараево, с общ капацитет 850 места.

Броят на леглата в петте приемни центъра в Босна бе удвоен и подслонява около 1700 души.

"Нещата си идват на място (...) голям късмет е, че времето още е толкова меко", казва представител на МОМ.

Целта е за зимата да има осигурен подслон за около 3700 души, "преминаващи транзитно през Босна", уточни той.

Засиленият приток на мигранти в района на Бихач, граничещ с членката на ЕС Хърватия, миналата седмица предизвика демонстрации на жителите на града с население 65 000 души.

Оттогава полицията редовно връща обратно мигрантите, пристигнали в този кантон от Сараево. Около 700 души бяха върнати обратно от сряда.

Решението "да се предотврати притокът на мигранти" в кантона бе взето поради "влошаването на състоянието на сигурността", обясни за АФП говорителката на регионалната полиция Снежана Галич.

През последните седмици между 150 и 200 мигранти пристигаха всекидневно в Бихач. Лагеруването се разрастваше все повече в парк близо до центъра на града, около изоставено университетско градче, в което са се подслонили неколкостотин души.

В началото на октомври полицаи стреляха предупредително, за да прекратят сблъсъците между две групи мигранти.

От началото на годината властите са регистрирали нелегално влизане на 20 000 души в страната, която избягна голямата мигрантска вълна от 2015-2016 г.

Повечето от тези хора, които бягат от войните и от бедността в Азия, Близкия изток и Северна Африка, продължиха по пътя си.

"Възприятието на мигрантите е, че това е реалността, че пътят е отворен", каза представителят на МОМ, уточнявайки, че около 16 000 души "успяха да заминат по нерегламентиран начин за Хърватия и след това за Словения, Италия и Австрия".

Стотици мигранти обаче все още остават без подслон в Бихач и във Велика Кладуша, по- на север, където изградиха друг импровизиран лагер. Групи от хора се отправят редовно от двата лагера към гористата гранична зона.

Мохсин, 27-годишен пакистанец, се надява да "извади късмет" и да замине преди да завали сняг в Италия.

"Опитвах се три пъти, но нямах шанс. Хванаха ме два пъти в Хърватия и последния път в Словения след като вървях седем дни", казва младият мъж, който си почива в лагера в Бихач преди да опита отново да прекоси границата.

Страхувайки се от зимата, около 200 до 300 мигранти, които са настанени при много лоши условия в лагера във Велика Кладуша, протестират от една седмица пред граничния пункт Малевац, отдалечен на три километра. Те искат да бъде отворена границата, но не трогват хърватските власти.

След сблъсъци с полициите на Босна и Хърватия през първите два дни, оттогава те лагеруват, денем и нощем, в близост до граничния пункт. Няколко жени и деца са настанени в палатки, вдигнати на пътя.

Те палят огньове, за да се топлят, тъй като температурата през нощта пада до 5 градуса.

"Ситуацията в лагера във Велика Кладуша е истинска агония. Тези хора са без електричество от месец и половина, днес им спряха и водата", разказа за АФП Зехида Бихорац, босненска доброволка, която живее близо до лагера.

Афганистанец на 31 години, наричан Командо, и няколко негови другари държат да покажат счупените си телефони, както твърдят, от хърватски полицаи, които ги арестували в граничните зони.

"Счупиха ни телефоните, разхвърляха ни парите и удряха хората, не това е работата на полицията", ругае Командо.

Тези, които "изваждат късмет", изпращат по телефона координатите на пътя на онези, които остават зад границата, обясни босненски полицай.

Превод БТА