Преподаватели от Босфорския университет в Истанбул протестираха вчера срещу встъпването в длъжност на нов ректор, назначен от президента Реджеп Тайип Ердоган, продължавайки демонстрациите, предприети от студенти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стотици студенти и около 24 преподаватели заявяват, че назначаването на Мелих Булу за ректор на водещия турски университет е недемократично. Подобни демонстрации са рядкост в Турция, особено след опита за преврат през 2016 г., отбелязва агенцията.

Студенти влязоха в сблъсъци с полицията вчера на входа на университета и служители на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. Полицията предприе акции в 24 жилища и задържа 17 души, включително двама студенти от Босфорския университет, съобщи истанбулското валийство.

Преподаватели се събраха в кампуса на университета по-късно по време на церемонията по встъпване в длъжност на Булу, който има докторска степен по бизнес управление, и се обърнаха с гръб към сградата на ректората. Те посочиха в изявление, че Булу е първият назначен отвън ректор на университета от военния преврат от 1980 г. насам. Те заявиха, че това е част от засилващи се антидемократични практики от 2016 г. насам, когато след осуетения опит за преврат управлението на президента Ердоган предприе преследване срещу предполагаеми опоненти.

В интервю за телевизия Хабертюрк Булу каза, че няма да подаде оставка, защото назначаването му отговаря на глобалните стандарти. Той каза, че полицията е попречила на лица, които не са студенти, да влязат в кампуса на университета.

Студентите от Босфорския университет могат да протестират където и както искат, заяви той.

Булу добави, че се е присъединил към управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган, когато тя е била създадена преди близо двайсет години, и че по-късно се е кандидатирал за депутат.

Няколкостотин полицаи и няколко камиона с водни оръдия бяха изпратени вчера в района на университета.

Над сто студенти се събраха за втори пореден ден в кампуса на университета и скандираха: "Мелих Булу не е нашият ректор" и "Студенти и преподаватели са солидарни".

Турският заместник-министър на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ заяви, че 15 от задържаните не са студенти, а част от тях са свързани с нелегалната крайнолява групировка Марксистко-ленинска комунистическа партия.