Премиерът Бойко Борисов предложи помощ за засегнатите от пожарите райони в Гърция. Това стана в телефонен разговор с гръцкия му колега Алексис Ципрас.

"България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила", заяви премиерът Борисов при разговора си с Ципрас. Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Той изрази съболезнования към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас благодари за предложената помощ от България и посочи, че при нужда ще потърси Борисов.

По-рано заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев съобщи пред "Хоризонт", че засега няма данни за пострадали българи в Гърция. Той призова сънародниците ни, които се намират на територията на южната на съседка, да спазват стриктно разпорежданията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат техния живот или този на околните. Георг Георгев заяви, че има българи в засегнатите от огнената стихия райони, но няма данни за бедстващи наши сънародници.

"Със сигурност има българи, които са в засегнатите райони. Тази сутрин добихме информация, включително за българин, който е влезнал в морето с оглед на това да избегне огъня. Такава информация, която да касае българи в кризисна ситуация, нямаме".

В посолството ни в Атина е сформирала кризисен щаб. Открита е гореща телефонна линия, на която може да бъде потърсено съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.