Премиерът в оставка Бойко Борисов изрази във Фейсбук съболезнованията си към Израел по повод трагедията със срутването на трибуна на стадион в района на планината Мерон.

"Изразявам най-искрени съболезнования към Израел и еврейската общност, както и специално към семействата и близките на загиналите по време на трагедията в планината Мерон", написа Борисов.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева, изпрати съболезнователна телеграма до израелския си колега Габи Ашкенази.

"В тези времена на скръб сърцата и мислите ни са с приятелския еврейски народ. Моля да предадете израза на дълбокото ми съчувствие и съпричастност към болката на семействата на загиналите, както и да отправя надежда за бързо възстановяване на пострадалите", пише в съболезнователното послание министър Захариева.

Трагедията в Израел

Най-малко 44 души са загинали, а около 150 са били ранени, при инцидента на религиозен празник в Израел - фестивала в планината Мерон, в Галилея. Агенциите определиха случилото се като една от най-големите цивилни трагедии в историята на страната.

Десетки хиляди ултраортодоксални евреи присъствали на фестивала. След срутване на трибуна рано тази сутрин настъпила паника и голям брой хора се оказали притиснати в тесен, наподобяващ тунел проход. Започнала блъсканица и много поклонници паднали един върху друг, слизайки по хлъзгави метални стълби, разказаха очевидци, цитирани от Асошиейтед прес.

Говорител на израелската национална спасителна служба нарече инцидента в северната част на страната "национална трагедия".