ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС. Европа трябва да остане силна и обединена и да не се поддава на популизма, за да има стабилност и икономически растеж. Около това се обединихме с канцлера на Германия Ангела Меркел, написа Бойко Борисов на страницата си във фейсбук. На Конгреса на ЕНП в Загреб двамата обсъдихме и добрата среда за инвестиции в България, добави премиерът.

В своя профил в социалната мрежа Борисов с по няколко реда описа срещите си европейски политици от кръга на десницата.

Той разговаря и с друг влиятелен германски политик - Манфред Вебер.

Благодарих на големия приятел на България Манфред Вебер за днешния му призив към ЕК от името на Групата на ЕНП в ЕП за това мониторинговият механизъм върху България да отпадне. Двамата се обединихме около мнението, че Доналд Туск е най-подходящият кандидат за следващ президент на ЕНП.

Бойко Борисов, Манфред Вебер и Ангела Меркел по време на конгреса на ЕНП в Загреб

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

Полският политик, все още председател на ЕС, е единственият кандидат за поста председател на ЕНП.

Борисов покани Себастиан Курц да посети България и да се увери лично как охраняваме външната граница на ЕС. Двамата се поздравили за последните изборни победи в страните си. Подчертах, че Австрия е важна европейска страна и съм уверен, че Себастиан ще успее скоро да формира стабилно правителство, заяви Борисов.

Във връзка с границите Борисов разговаря и с влиятелен холандски политик - заместник-председателя на групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на партията от Холандия Естер де Ланге. Тя наскоро посети България и сама се увери колко добре пазим границата на ЕС, отбеляза премиерът.

Борисов се похвалил с успехите ни в борбата с контрабандата, с това, че нелегални мигранти в страната ни няма, с хванатите вчера на границата 80 кг кокаин, с близкото партньорство със САЩ в борбата с групировките, източващи пари от кредитни карти и банкомати.

Снимка: ГЕРБ

На свой ред Естер де Ланге заявила, че поема ангажимент да представи пред колегите си в Холандия напредъка, който имаме в сферите с борбата на контрабандата, нелегалната миграция и организираната престъпност. Както е известно Холандия засега е категорично против членството на България в Шенген.

Борисов се срещна и с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис. Седмица след срещата ни в Солун, отново сме единодушни, че приоритет за нашите две държави, е процесът по разширяването на ЕС да продължи и той да не бъде блокиран. Ще настояваме пред нашите колеги, че тази тема трябва да остане сред водещите за ЕНП, заяви българският премиер.

Във връзка с това Борисов разговаря и с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.

С премиера на Румъния и председател на "Националната либерална партия" Людовик Орбан пък премиерът Борисов обсъдил възможността да се проведе нова четиристранна среща на високо равнище със Сърбия и Гърция. България и Румъния са ключови партньори, работим активно за задълбочаването на сътрудничеството и на двете сестрински партии ГЕРБ и НЛП, написа във фейсбук Борисов.