Британският министър-председател Борис Джонсън каза днес в телефонен разговор с ирландския премиер Лио Варадкар, че Великобритания на всяка цена ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Джонсън говори с Варадкар за първи път от както пое премиерския пост.

"Министър-председателят даде да се разбере, че Великобритания при всички положения ще напусне ЕС на 31 октомври", заяви канцеларията на Джонсън.

Премиерът е подчертал, че предпазният механизъм за ирландската граница трябва да бъде премахнат от евентуална сделка за Брекзит.

"Министър-председателят даде да се разбере, че правителството ще подходи решително и енергично и в дух на приятелство към евентуални преговори и че явно предпочита да напусне ЕС със сделка, но от нея трябва да бъде премахнат предпазният механизъм", заяви канцеларията на Джонсън.

Британският премиер е обещал на ирландския си колега, че няма да допусне след Брекзит да се появи гранична и митническа инфраструктура по границата между Великобритания и Ирландия.

"Той каза, че при всички положения правителството твърдо ще се придържа към своите задължения за спазване на Белфасткото споразумение и никога няма да допусне физически проверки или физическа инфраструктура на границата", заяви канцеларията на Джонсън.

Границата между Великобритания и Ирландия и пропускателния режим по нея е едно от главните въпроси, които пречат на Лондон и ЕС да постигнат удовлетворяващо и двете страни споразумение за Брекзит.

Варадкар е казал, че сделката за Брекзит не може да бъде отворена отново и че за момента няма задоволителни алтернативни споразумения.

"Предпазният механизъм може да бъде заменен в бъдеще от алтернативно споразумение, но досега не са открити и показани задоволителни варианти", казал Варадкар на Джонсън според канцеларията на ирландския премиер.

Варадкар поканил Джонсън в Дъблин за разговори за Брекзит и за обсъждане на двустранни въпроси, включително Северна Ирландия, Споразумението от Разпети петък и Общата пътническа зона.