Британският премиер Борис Джонсън ще предаде днес на лидерите на Европейския съюз в Брюксел своите нови и "окончателни" предложения с цел да се постигне в последната минута споразумение за Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки съобщение на правителството в Лондон. Според съобщение от Даунинг стрийт премиерът, представяйки своите предложения, ще ги нарече "честен и разумен компромис", но същевременно и "окончателна" оферта, като ще посочи, че ако ЕС не се съгласи да ги обсъди, Великобритания ще се откаже от по-нататъшни преговори.

Подробности за плана, който британският премиер Борис Джонсън щял да представи днес на лидерите на ЕС в Брюксел, бяха разкрити от вестник "Дейли телеграф".

Ирландия вече направи първите коментари, че в публикуваните предложения не вижда  реална основа за споразумение, каза снощи ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

"Още не сме видели нищо... Но ако съобщенията, които четем, са верни, това не изглежда като основа за споразумение, това е сигурно", каза Ковини пред телевизия "Върджин мидия 1".

Според вестник "Дейли телеграф", който е успял да получи достъп до плана на Джонсън, носещ условното название "Две граници в продължение на 4 години", след Брекзит Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на ЕС най-малко до 2025 г., но ще напусне митническия съюз заедно с останалата част от Обединеното кралство.

Вестникът отбелязва, че Джонсън е обсъдил вчера своето предложение по телефона с европейските си колеги. То представлявало алтернатива на режима на предпазния механизъм (т.нар. "бекстоп"), който има за цел да гарантира, че границата между двете части на ирландския остров ще остане "прозрачна", т.е. без създаване на структури за контрол по нея. Именно този "бекстоп", който е предвиден в споразумението, постигнато между ЕС и правителството на Тереза Мей, и досега остава възел на раздора в преговорите между Лондон и Брюксел.

Предвижда се през 2025 г. еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да действа по правилата на ЕС, или да се върне изцяло към спазване на британските правила, които до този момент вече силно ще се различават от европейските.

Политиците от ЕС досега неведнъж са подчертавали, че няма да се съгласят да бъде променен вече съгласуваният предпазен механизъм. Главното, което го отличава от новото, ограничено във времето предложение на Лондон, е, че той срочен. При липса на споразумение между Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматично ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на ЕС, за да не се допусне поява на "твърда" граница, разделяща острова.