В годишното си обръщение към световните лидери в ООН британският премиер Борис Джонсън призова света "да порасне" и да се справи с климатичните промени, съобщи Ройтерс.

Джонсън влезе в противоречие с Жабока Кърмит от Шоуто на Мъпетите и заяви: "Лесно е да си зелен".

Седмици преди решаващата конференция за климата в Глазгоу, която започва на 31 октомври, британският премиер каза пред Общото събрание на ООН: "Ние имаме огромна власт да променим нещата и то да ги променим към по-добро, и огромна власт да спасим себе си".

26-ата конференция на ООН за климатичните промени в Глазгоу има за цел да провокира много по-амбициозни мерки за овладяване на промените в климата, както и да осигури финансови средства за това, защото учените предупреждават, че глобалното затопляне е опасно близо до точката, в която ще излезе от контрол.

"Трябва да покажем, че сме способни да се учим и да съзряваме и най-сетне да поемем отговорността за унищожението, което причиняваме не само на нашата планета, но и на самите себе си. Време е човечеството да порасне", каза Джонсън.

Той похвали ангажимента, който пое Китай на Общото събрание на ООН тази седмица да не изгражда въглищни електроцентрали в чужбина, както и обещанието на САЩ да удвоят финансирането на развиващите се страни за справяне с климатичните промени до 11,4 млрд. долара годишно. Британският премиер обаче допълни: "Ние трябва да отидем още по-нататък и то много по-бързо. Необходимо е всички държави и всеки един от вас да се задейства".

Анализ на ООН на основата на поетите от отделните държави ангажименти по Парижкото споразумение за климата от 2015 г., публикуван в петък, показва, че глобалните емисии през 2030 г. ще бъдат с 16 процента по-високи от 2010 г. - много далеч от намалението с 45 процента, което според специалистите е нужно, за да бъдат предотвратени катастрофални промени на климата.

Джонсън освен това измени посланието на героя от Шоуто на Мъпетите Кърмит, който казва: "Не е лесно да си зелен". "Той греши. Лесно е да си зелен", каза британският премиер.