Британският премиер Борис Джонсън отрече да е излъгал кралица Елизабет за причините, поради които иска петседмично прекратяване на сесията на парламента.

В понеделник парламентът беше временно разпуснат до 14 октомври, ход, който според опонентите на Джонсън цели да осуети опитите им да анализират подробно плановете му за напускане на Европейския съюз и да му позволи да наложи Брекзит без сделка на 31 октомври,  предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Висшият апелативен съд на Шотландия се произнесе вчера, че спирането на работата на парламента не е законно и целта му е поставяне на законодателите в безизходно положение. Това накара опоненти на Джонсън да го обвинят, че е излъгал кралицата за причините за спирането на работа на законодателния орган.

Днес премиерът каза, че тези обвинения изобщо не са верни. Той отхвърли призивите на депутат да свика отново парламента и изтъкна, че преустановяването на работата му не цели да улесни плана му за Брекзит.

Джонсън заяви, че продължава да се надява да постигне споразумение с Брюксел, но възнамерява оттегли Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо дали със или без сделка. Премиерът каза също, че правният казус ще бъде решен идната седмица във Върховния съд на Обединеното кралство, където се обжалва решението на по-нисшата инстанция.

Министър-председателят каза пред Би Би Си, че е спрял работата на парламента, за да може на новата сесия да представи програмата си за подобряване на здравните услуги и други "приоритети на хората".

"Трябва да продължим и да свършим всички неща на национално равнище", заяви Джонсън пред Би Би Си.

Кеър Стармър, говорителят на опозиционната Лейбъристка партия за Брекзит, по-рано заяви, че никой здравомислещ човек не вярва на обясненията на Джонсън за затварянето на парламента.