Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че не е съгласен с решението на Върховния съд да обяви спорното суспендиране на парламента за незаконно, но увери, че ще го спази, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Длъжен съм да кажа, че изобщо не съм съгласен с това, което постановиха съдиите. Не смятам, че то е правилно, но ние вървим напред и парламентът, разбира се, ще поднови работа", заяви Джонсън пред британски медии в Ню Йорк, където се намира, за да участва в Общото събрание на ООН.

Върховният съд в Обединеното кралство постанови днес, че решението на премиера Борис Джонсън за временно разпускане на парламента във ваканция е незаконно. Съдия Бренда Хейл обяви, че действието на Джонсън е "нищожно и без последици". По думите й това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.

Съдебното решение е удар по Джонсън, който разпусна парламента, за да прекрати дебатите по неговата политика за Брекзит, отбелязват Ройтерс и АП. Агенциите припомнят, че прекратяването на парламентарните заседания от 10 септември до 14 октомври стана със съгласието на държавния глава кралица Елизабет Втора по предложение на премиера.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу приветства решението на висшите магистрати. "Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация Камарата на общините ще бъде свикана без забавяне. За целта сега се консултирам с партийните лидери в спешен порядък", каза Бъркоу. Малко по-късно той съобщи, че Камарата на общините ще се събере в сряда, 25 септември, в 11,30 ч. (13.30 ч. българско време).

Някои от депутатите, включително изхвърлените от Консервативната партия на Джонсън заради съпротивата им срещу плановете му за Брекзит, са заявили, че премиерът трябва да подаде оставка, ако се окаже, че е подвел кралицата, припомни Ройтерс.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин прикани министър-председателя да преосмисли позицията си и да свика нови избори. Под възгласите "Джонсън вън!" на делегатите на лейбъристката годишна конференция в Брайтън лидерът им заяви, че Джонсън може да се окаже премиерът с най-кратък престой не поста и се зарече, че лейбъристите са готови да съставят правителство. Заради променената ситуация след съдебното решение Корбин ще прочете програмната си реч пред конференцията днес следобед, а не както беше по план утре, съобщи говорител на партията.

От северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя консервативното правителство в парламента, казаха, че партията винаги е отстоявала принципа за разделение на властите и че решението на Върховния съд трябва да се уважава.