Смекчаването на ограничителните мерки във Великобритания ще започне на 8 март, обяви днес премиерът Борис Джонсън, цитиран от световните агенции.

Той каза, че първи ще отворят училищата. Изискването хората да не излизат от дома си без специална необходимост ще остане в сила до 29 март. Международните пътувания ще бъдат забранени поне до 17 май.

Решението важи за Англия, където живее 85 процента от населението на Обединеното кралство. Останалите три области в страната - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, - определят самостоятелно своята политика по въпроса. Те обаче обикновено синхронизират мерките си с Лондон.

Ще има по пет седмици между отделните фази при разхлабването на ограниченията, каза британският премиер. Той аргументира мярката с факта, че са необходими около четири седмици, за да се проявят последиците от предходния етап на смекчаване на рестрикции.

Децата ще се върнат на училище след две седмици, но желаещите да отидат на фризьор, на ресторант или на пъб ще трябва да изчакат още два месеца, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Няма сигурен път към Великобритания с нулев КОВИД или към свят с нулев КОВИД. Не можем до безкрай да живеем с ограничения, които отслабват нашата икономика, физическото ни и умственото ни здраве и житейските шансове на децата ни. Именно по тази причина пътната карта (за постепенното смекчаване на ограниченията) е предпазлива, но неотменима. Тръгваме по, надявам се и вярвам, еднопосочен път към свободата", каза Джонсън в британския парламент.

Великобритания бе засегната сериозно от пандемията от коронавируса, като регистрира около 130 хиляди смъртни случая. Пандемията доведе до най-големия срив на британската икономика от близо триста години. В страната понастоящем действа строга карантина. Затворени са баровете, ресторантите, спортните салони, училищата, фризьорските салони и всички несъществени магазини.

Борис Джонсън заяви, че неговото правителство няма да изостави хората и бизнесите, които се нуждаят от правителствена помощ по време на пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс.

По време на пандемията "правителството ще продължи да прави всичко необходими, за да съхранява работни места" в цялата страна, категоричен бе Джонсън.