Британският премиер Борис Джонсън е дал положителен тест за коронавирус, съобщиха от Даунинг стрийт 10.

По думите на говорител, министър-председателят има леки симптоми и се е самоизолирал. Въпреки положителната проба Джонсън ще продължи да работи.

През последните 24 часа развих леки симптоми и тестът ми за Covid-19 е положителен. Сега съм се самоизолирал, но ще продължа да ръководя правителството посредством видеоконферентна връзка, докато се борим с този вирус“, заяви самият премиер.

Обединеното кралство обяви днес, след виртуалната среща на върха на Г-20, че ще увеличи с 210 милиона британски лири приноса си в международните усилия за намирането на ваксина срещу новия коронавирус. С това участието на страната във финансирането на Коалицията за иновации за подготовка за епидемии ще възлиза общо на 544 милиона лири.

Така Обединеното кралство става най-големият дарител на тази организация, уточни в съобщение до печата британското правителство.

"Рекордното британско финансиране ще помогне за намирането на ваксина за целия свят", каза премиерът Борис Джонсън, цитиран в комюникето.

"Призовавам всички страни от Г-20 и правителствата по целия свят да положат повече усилия да ни помогнат да победим вируса", допълни той. Освен тази сума, правителството обяви днес, че отпуска 63 милиона лири за разработването на лекарства за Ковид-19 и за тестове.

Коалицията за иновации за подготовка за епидемии каза през януари на форума в Давос, че разработва ваксина срещу вируса и че до няколко месеца може да започне клинични тестове. Този изследователски колектив под егидата на СЗО, който включва организации като изследователския институт "Пастьор" и частни предприятия като фармацевтичните компании "Такеда" и "Санофи", бе основан през 2017 г. за борба срещу епидемии като тази от ебола в Африка.

Той съобщи, че се нуждае от 2 милиарда лири за разработването на ваксина срещу новия коронавирус.