Британският премиер Борис Джонсън диша без чужда помощ и продължава да е под наблюдение в интензивно отделение, съобщи днес външният министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Рааб, който замества Джонсън начело на правителството, каза, че британският лидер остава в стабилно състояние и получава "стандартно лечение с кислород".

"Не се е налагало да бъде поставен на механична вентилация и не се е нуждаел от неинвазивна респираторна подкрепа. Той остава в добро настроение и в съответствие с обичайната болнична практика състоянието му се наблюдава", каза Рааб на пресконференция.

"Убеден съм, че той ще го преодолее, защото, ако има нещо, което зная за този министър-председател, то е, че е боец. Той ще се върне на кормилото, за да ни преведе бързо през тази криза", заяви британският външен министър.

Британският външен министър Доминик Рааб ще ръководи британското правителство, докато премиерът Борис Джонсън е в интензивно отделение

Снимка: АР/БТА

Охрана пред болницата, където лекуват Борис Джонсън

Снимка: АР/БТА

Личната битка на Джонсън с коронавируса разтърси правителството, точно когато Обединеното кралство навлиза в това, което учените ще е най-смъртоносната фаза от епидемията. 55-годишният Джонсън беше приет в болница "Сейнт Томас" късно в неделя, след проява на симптоми, които включваха висока температура и кашлица, появили се 10 дни по-рано. След като състоянието му бързо се влоши, вчера той беше преместен в интензивно отделение, където се лекуват най-тежките случаи.

Медицински работници си правят почивка пред болницата "Сейнт Томас", където бе приет британският премиер Борис Джонсън

Снимка: АР/БТА

Днес във Великобритания има 786 нови смъртни случаи, с които общият им брой стигна 6 159 души, предаде ДПА.

Здравното министерство съобщи, че общият брой на потвърдени заразени се е увеличил до над 55 000 от 270 000, подложени на тестове, но според правителствени експерти заразените реално са стотици хиляди. Данните на министерството включват само починали в болница, без да се имат предвид тези в старческите домове, хосписите и вкъщи.

Болницата, където лекуват Борис Джонсън

Снимка: АР/БТА

Британска песен от Втората световна война отново е популярна

Песента "We'll Meet Again" (Ще се срещнем отново), записана през 1939 г. от британската певица Вера Лин, се изкачва към върховете в чартовете на фона на пандемията от новия коронавирус. Композицията, която бе много популярна през Втората световна война, се изкачи 830 места по-високо в класацията на iTunes (айТюнс) и вече заема 23-о място.

Лин, която на 20 март навърши 103 години, качи в Ютюб нов клип на въпросната песен по повод рождения си ден и призова сънародниците си да продължат да се усмихват и да пеят, независимо от трудностите, с които се сблъсква страната.

"Въодушевена съм, че хората се подкрепят помежду си, оказват помощ на съседи и старци, пеят на улицата - каза тя. - Музиката е полезна за психиката, а в тези трудни времена трябва да си помагаме да открием радостни мигове в живота."