Русия и Китай се обявиха против това кандидат на Фиджи, смятан за непоколебим защитник на правата на човека, да оглави правозащитния орган на ООН, съобщават дипломати и наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Това създава безизходица точно когато Вашингтон се готви да се върне в този орган, който напусна през 2018 г.

Председателството на Съвета на ООН по правата на човека е ротационно и всяка година председателят са избира измежду отделни региони, обикновено с консенсус, а евентуални оспорвания обикновено се разрешават бързо и в добър тон, посочват дипломати.

Задънената улица означава, че съветът, който е единственият междуправителствен глобален орган, който насърчава и защитава човешките права по целия свят, за пръв път в 15-годишната си история ще започне работа без ръководител идната седмица в Женева.

Макар решенията му да не са юридически обвързващи, те имат политическа тежест и могат да възлагат разследвания на нарушения на човешки права.

Вътрешните борби разкриват високите залози в игра за надмощие на великите сили, стремящи се превантивно да противостоят на бъдещото влияние на САЩ, които може да се върнат в този орган през мандата на избрания за президент Джо Байдън, смята Марк Лаймън от мозъчния тръст "Юнивърсъл райтс груп".

Нито Китай, нито Русия искат председател на съвета да стане държава, която уважава човешките права, в година, когато САЩ вероятно ще се ангажират отново със съвета, подчерта Лаймън.

Русия, Китай и Саудитска Арабия, понякога действащи чрез посредници, се противопоставиха на избора на посланика на Фиджи Нажат Шамийм Хан или подкрепиха други кандидати, появили се в последната минута, казаха наблюдатели и двама дипломати.

Разбираемо е, че Саудитска Арабия, Китай и Русия подкрепиха кандидата на Бахрейн и се противопоставиха на този от Фиджи, каза Фил Линч - директор на Международната служба за човешки права. Той изтъкна, че Хан миналата година е подкрепил разследвания на нарушения на правата на човека в Беларус и Йемен. Тази НПО е акредитирана към съвета и участва в разискванията.

До момента Хан не се е оттеглил от надпреварата и от декември насам се появиха алтернативни кандидати от Бахрейн и Узбекистан.

Тази бъркотия потенциално усилва гласовете на онези, които изтъкват, че Съветът по правата на човека е антидемократичен и неработещ орган и САЩ не трябва да се ангажират отново с него (или да настояват за големи реформи като условие да го направят), каза Ричард Гауън от Международната кризисна група.

Предстои преглед на дейността на Съвета по правата на човека, който може да доведе до реформи в него.

Председателят на този съвет има ограничени правомощия, макар някои да казват, че ролята му се политизира все повече.

Ръководителят обаче назначава независими експерти, като този, който оглавяваше разследването за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.