Компанията даде на мнозина депутати карта "Topbonus Card Gold", която дава право на по-широки кресла, бонуси при повече пропътувани мили и по-бързо минаване през проверките по регистриране и качване на самолета, предаде  Франс прес, цитирана от БТА.

На всяка карта за привилегирован клиент, предназначена за депутат, има бележка, подписана от подалия неотдавна оставка директор на компанията Йоахим Хунолд, която гласи: "Подкрепата на германските депутати е много важна за нас."

Вестникът няма информация колко депутати са използвали картата, която обикновено се издава на много редовни клиенти (с над 40 000 мили годишно). Говорителка на компанията, цитирана от "Франкфуртер Рундшау", заяви, че не може да предостави информация за отделни клиенти.

Авиокомпанията "Еър Берлин" не бе открита за коментар. Организацията за борба с корупцията "Трансперънси Интернешънъл" поиска имената на депутатите, получили този подарък, да бъдат разкрити.
"Този тип услуги създава условия за бъдещо лобиране", заяви директорът на организацията в Германия Кристиян Хумборг.

Миналата година в България гръмна скандалът "Верту", след като 16 депутати отидоха в работно време на скроено от журналисти лъскаво парти, подмамени да получат скъпи телефони за над 6000 лв. единия. Те обаче нямат право на такива подаръци според закона за конфликт за интереси. 
Заради гафа председателят на парламента Цецка Цачева сезира комисията по парламентарна етика, но другарският съд се провали.
ГЕРБ обявиха, че 8-те депутати от партията, замесени в скандала, ще дарят по половин заплата за благотворителност.