Разрастването на насилието, свързано с наркотици и престъпни банди, е довело да увеличаване с 60 на сто на бомбените експлозии в Швеция през 2019 г., показва правителствена статистика, предаде Ройтерс и БТА.

През изминалата година шведската полиция е регистрирала 257 бомбени нападения, докато през предходната година броят им е бил 162, обяви Националният съвет за превенция на престъпността.

Кадър: Сабах

В съобщението на съвета не се уточнява какъв тип експлозиви са били употребявани най-често и не се дават други подробности, но шведски медии твърдят, че някои от нападенията са били извършени със самоделни бомби, изработени от термоси, пълни с взривно вещество.

През последните две години в Швеция имаше вълна от стрелби и бомбени атаки, свързани според полицията с ганстерски конфликти в големите градове. Това шокира шведите, които винаги са смятали страната си за една от най-безопасните в света. Общественото недоволство заради насилието накара правителството да увеличи разходите за полицията и да започне кампания за борба с организираната престъпност.