Бомбен атентат беше извършен днес, в Деня на примирието, на немюсюлманското гробище в саудитския град Джеда по време на церемония по повод примирието от 11 ноември 1918 г., сложило край на Първата световна война. Това съобщи френското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

По последни за момента данни двама души са ранени при експлозията - служител на гръцкото консулство в града и един саудитски полицай. По-рано бе съобщено за четирима ранени.

На церемонията присъстваха представители на консулствата на Франция, Гърция, Италия, Великобритания и САЩ. В съвместно изявление те осъдиха остро извършеното нападение.

Това е втората атака, насочена срещу френски интереси в Джеда след нападение на 29 октомври срещу охранител на консулството на Франция в града. Двете нападения станаха на фона на серия от джихадистки атентати във Франция, но и във Виена, свързани по всяка вероятност с карикатури на пророка Мохамед.

Френското консулство в Джеда призова гражданите си в Саудитска Арабия към "максимална бдителност" след бомбеното нападение, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

"Бъдете дискретни и стойте настрана от всякакви събирания, бъдете внимателни, когато се придвижвате", се посочва в изявлението, разпространено сред френските граждани в Джеда.

Няколко страни, сред които Франция и Белгия, отбелязват днес 102-годишнината от примирието, сключено между Германия и съюзническите сили, което бележи края на Първата световна война.

Малко предистория на този бомбен атентат

На 16 октомври френския президент Еманюел Макрон защити правото да се правят карикатури в името на свободата на словото и това породи гняв в мюсюлманските страни, в т.ч. в Близкия изток. Президентът каза това по време на отдаване на почит на преподавателя Самюел Пати, обезглавен в парижко предградие от ислямист, след като показал карикатури на пророка Мохамед на учениците си по време на час, посветен на свободата на словото.

След това изказване на Макрон в няколко страни с мюсюлманско мнозинство бяха изгорени портрети на френския държавен глава по време на протести. Започна и кампания за бойкот на френски стоки.

Макрон се опита да успокои мюсюлманския свят, като заяви в интервю за Ал Джазира, че разбира, че мюсюлманите могат да са шокирани от карикатурите на пророка, но същевременно се обяви срещу насилието и манипулациите, свързани с това.