Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че има готовност да обсъди положението с Амазония с всички, освен с "драгия Макрон" след изказване на френския президент за суверенитета на Бразилия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Болсонаро заяви, че Европа няма основания да поучава Бразилия за околната среда.

Бразилският президент от повече от седмица е подложен на силен международен натиск заради пожарите, които унищожават обширни райони от най-голямата тропическа гора в света.

Болсонаро обяви пред журналисти в столицата Бразилия, че след няколко часа ще разговаря по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел. Той добави, че е усетил у нея "желание за нормализация" след остра размяна на изказвания, когато в началото на месеца Германия преустанови част от субсидиите си за опазването на Амазония. Тогава Болсонаро посъветва Меркел "да залеси наново Германия".Бразилският президент добави днес, че е "готов да разговаря с всички, освен с драгия ни Макрон, докато той не вземе назад думите си за суверенитета на Амазония".

Френският президент беше заявил, че въпросът за суверенитета на Амазония е отворен и Болсонаро от три дни напразно настоява Макрон да оттегли "оскърбленията си".

60 процента от амазонската гора се намира на територията на Бразилия.