33-годишната жена дойде в съзнание преди повече от седмица, след като на 4 март заедно с баща й бяха атакувани с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в британския град Солсбъри.

След изписването й тя е отведена на сигурно място, предаде Би Би Си.

По-късно днес на пресконференция, предавана директно от телевизията, медицинският директор на Окръжната болница в Солсбъри - Кристин Бланшар, потвърди новината, като подчерта, че Юлия е реагирала изключително добре на лечението.

"Срещу Юлия и Сергей Скрипал е използвано нервнопаралитично вещество, което блокира нервната система на човека. Задачата ни беше да стабилизираме състоянието им и да накараме телата им да изработят ензими, които да го унищожат. Освен това, извлякохме отровата, която е много опасна, предизвиква халюцинации и нарушаване на дишането на пациентите", уточни Бланшар.

Тя изтъкна, че лечението на младата жена не е завършило, но вече не е нужно тя да остава в болница.

"При баща й също има добър напредък. В петък обявих, че той вече не е в критично състояние. Макар и да се възстановява по-бавно от Юлия, се надяваме и той да може да напусне болницата, когато моментът за това бъде подходящ", каза още Бланшар.

Почти веднага след това руското посолство в Лондон поиска британските власти да докажат, че това, че всичко става по желания на Юлия Скрипал.

"Поздравяваме Юлия за оздравяването й. Въпреки всичко са ни нужни незабавни доказателства, че това, което се прави с нея, се става по нейна воля", се казва в изявлението.

Лондон до този момент така и не позволи поискания от Москва достъп на руски консул до младата жена.

Вчера нейната братовчедка - Виктория Скрипал, обяви в руско телевизионно токшоу:

"Знам, че предстои изявление на Юлия Скрипал с искане за политическо убежище".

Тя вече веднъж направи едно - от болничната стая, в което заяви, че се чувства все по-добре.

Вчера външният министър на Русия Сергей Лавров се срещна с част от 150-те руски дипломати, които бяха експулсирани от близо 30 държави, след като Великобритания отправи обвинения, че Москва стои зад атаката с "Новичок".

"Москва никога няма да се огъне пред ултиматуми, това не е езикът, който трябва да се държи с Русия. Знаете, че отвръщаме подобаващо", закани се обаче Лавров пред дипломатите.

Руският премиер Дмитрий Медведев пък възложи на правителството да изготви евентуални ответни мерки, след като в петък САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица.

"Колкото до попадналите под санкции наши компании, трябва да се разгледат начини да им се окаже подкрепа. Това касае и металурзите, и енергийния сектор, и търговията с продукти от военнопромишления комплекс", каза той.

Заради новите санкции милиарди губят олигарси, близки до президента Владимир Путин.