Необичайният подарък папа Франциск получи при посещението си в Боливия от първия президент от индиански произход Ево Моралес, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Този подарък предизвика разгорещена дискусия в социалните мрежи. Много потребители са забелязали, че сърпът и чукът са символи на комунистическите идеи, олицетворяващи сами по себе си атеизъм. Както отбелязва обаче мексиканският сайт La Vanguardia, разпятието е реплика на кръста на испанско-боливийския йезуитски свещеник Луис Еспинал, убит в Ла Пас през 1980 г. за участие в защитата на правата на човека. Тогава тази необичайна дървена изработка е направена в памет на гладната стачка през януари 1978 г., която принуди боливийския диктатор Уго Бансер да обяви национален избори.

Боливийското правителство отрича наличието на какъвто и да било политически подтекст в подаръка.

"Светият отец трябваше да го получи, защото той е папа на бедните, това е смисълът на подаръка, и никакви хитрини няма тук", казва министърът на комуникациите Марианела Пако.

Ръководителят на пресслужбата на Светия престол Федерико Ломбарди заяви също, че папа Франциск не е реагирал по особен начин, или негативно, на направения му подарък.

Извинение към индианците за грехове при завладяването

По време на посещението си в Боливия папа Франциск се извини за греховете и "престъпленията", извършени от Католическата църква срещу коренното население по време на завладяването на американския континент през колониалната епоха, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Първият латиноамерикански папа в историята "смирено" помоли за прошка по време на среща в Боливия с групи от коренното население и други активисти и в присъствието на Ево Моралес.

Франциск отбеляза, че лидерите на латиноамериканската църква в миналото са признавали "тежките грехове, извършени срещу местните хора в Америка в името на Бог".

Йоан Павел Втори от своя страна се извини на коренното население на Америка за "болката и страданията", причинени през 500-те години на църковно присъствие на континента, по време на посещение през 1992 г. в Доминиканската република.

Папа Франциск обаче отиде по-далече.

"Смирено моля за прошка не само за престъпленията на самата църквата, а и за престъпленията, извършени срещу местните хора по време на завладяването на Америка", заяви той на фона на бурни аплодисменти и радостни възгласи сред тълпата.