Джихадистката групировка "Боко Харам" освободи отвлечени в Северна Нигерия над 300 момчета, което разтърси страната преди десетина дни. Учениците са предадени на агенти от правителствените служби за сигурност, съобщи губернаторът на щата Кацина, цитиран от Ройтерс.

В излъчено по държавната телевизия Ен Ти Ей интервю губернаторът Амину Бело Масари каза, че са освободени общо 344 деца, които да били държани от похитителите си в гора в съседния щат Замфара.

"Върнахме си повечето момчета, но това не са всичките отвлечени", подчерта той.

Освободените са откарани за медицински преглед, след което ще се върнат при семействата си, уточни  Масари.

Отвличането на 11 декември разтърси страната, която е гневна заради ширещата се несигурност и вече губи търпение, и върна спомена за похитените от "Боко харам" през 2014 г. над 270 ученички в североизточния град Чибок. Най-малко 100 от тях още са в неизвестност.

Вчера "Боко Харам" разпространи двидеозапис, на който се виждат десетки млади момчета, едно от които обяснява, че е от стотиците ученици, отвлечени в Канкара, в Северна Нигерия, предаде Франс прес. Младото момче обяснява, че е един от 520-те ученици, отвлечени от "бандата на Шекау", кръстена на историческия лидер на "Боко Харам".

Стотиците непълнолетни бяха отвлечени от въоръжени мъже, действащи от името на джихадистката групировка, чиято зона на влияние се намира на стотици километри по на изток. Децата изглеждат изтощени, скупчени под дърво в гора. Смята се, че някои от похитените са мъртви.

Видеозаписът, излъчен по традиционните канали на групировката, е с текст отчасти на английски, отчасти на езика хауса, който се говори предимно в северната част на Нигерия.

Човек, представящ се за Абубакар Шекау, казва: "Това са моите хора, а това са вашите деца".

Протестиращи преминаха вчера в шествие по улиците на град Кацина, Северозападна Нигерия, с транспарант с надпис "Върнете момчетата ни у дома" (#BringBackOurBoys), предаде Ройтерс. Засилва се общественият натиск върху властите да подобрят ситуацията със сигурността в района и да освободят отвлечените момчета. Родителите се безпокоят, че ако децата им не бъдат скоро освободени, ще бъдат превърнати в джихадистки бойци.