Проучване на общественото мнение в Сърбия показа, че 79 процента от гражданите са против членство на страната в НАТО, 10 процента го подкрепят, а 64 процента не биха приели извинение от НАТО за бомбардировките над Сърбия през 1999 г., предаде агенция Бета и БТА.

Анкетата бе организирана от Института по европейските въпроси по повод 20 години от операцията на НАТО, предприета с цел прекратяване на кървавия конфликт в Косово.

Мнозинството от анкетираните смятат, че причините за бомбардиране на Сърбия са военно-политическите и икономическите интереси на САЩ и Запада.

Около 30 процента от гражданите биха приели извинение от НАТО за бомбардировките, а сред 64-те процента, които не биха го приели, доминират жените, жителите на Западна Сърбия и по-възрастните граждани.

Сътрудничество на Сърбия с НАТО подкрепят 31 процента от анкетираните, главно мъже и жители на областта Войводина и на Белград, докато 61 процента са против сътрудничеството.

Анкетата показа още, че 46 процента от гражданите смятат, че не е време за помирение с алианса, 43 процента са за помирение, а 11 процента не са отговорили на този въпрос.

Според 63 процента от анкетираните членството в НАТО няма да донесе никаква полза на Сърбия, докато малко повече от 20 процента, главно мъже до 30 години със средно и висше образование, смятат, че Сърбия може да има полза от членството.

Анкетата е направена от 8 до 14 март и в нея са участвали 1207 граждани.