18 души са убити, а около 200 са ранени по време на масови безредици на антиправителствени демонстранти в Ирак, които прераснаха в сблъсъци със силите за сигурност и продължават вече 3 дни. След като първите жертви паднаха в столицата Бадгад, само през миналата нощ в два други града са били убити 11 души, един от които - полицай. Той и 7 протестиращи са загинали при сблъсъци в Насирия. Други 4-ма души са застреляни в град Амара, съобщават световните агеници.

Една от жертвите, дадени вчера, е дете. Говорител на вътрешното министерство заяви, че то е било убито, когато демонстрант хвърлил бутилка с бензин по превозно средство, в което е имало пътници, в Багдад. Очаква се броят на загиналите да се увеличи.

Снимка: Xinhua/Khalil Dawood/БТА

След съвещание на висшите иракски лидери премиерът Адел Абдул Махди обяви полицейски час, въведен от 5 ч. днес до второ нареждане. Властите обясниха, че полицейският час е въведен за "защита на спокойствието" и предпазване на демонстрантите от внедряването на провокатори, които извършват нападения срещу силите за сигурност и държавна собственост. Извънредните мерки не важат само за пътуващи до и от летището в Багдад.

Тази сутрин улиците в Багдад бяха почти пусти. Но на централния площад Тахрир се събраха стотици млади демонстранти, а полицията използва сълзотворен газ и дори бойни патрони, за да ги разпръсне, след като подпалиха автомобилни гуми на емблематично място за града.

Снимка: Xinhua/Khalil Dawood/БТА

Вижте още снимки >>

Още преди разсъмване се чули експлозии в силно укрепената Зелена зона в Багдад, където са правителствените учреждения и чуждестранни посолства, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. По-рано около двеста демонстранти излязоха на улиците и блокираха важна магистрала, която свързва столицата с градовете в Северен Ирак. Войници бяха изпратени в района, за да ги разпръснат.

Водената от САЩ коалиция съобщи, че е започнало разследване, но няма нанесени щети на нейна собственост, нито пострадали нейни войници. Коалицията, която разполага със сухопътни сили в Ирак, посочи в изявление, че следи протестите и добави, че "призовава всички страни да намалят напрежението и да отхвърлят насилието", тъй като жертвите сред цивилните и сред силите за сигурност са дълбоко обезпокоителни.

Това са най-големите протести срещу премиера Махди, дошъл на власт преди близо година, и най-големите в Ирак от септември 2018 година. Демонстрантите се обявиха срещу правителствената корупция, лошите социални услуги и липсата на работни места. 

Заради напрежението иранските власти затвориха два контролно-пропускателни пункта на границата с Ирак поради продължаващите там безредици, предаде Ройтерс, като се позова на иранската информационна агенция Мехр. Тя цитира командващия граничните войски генерал Касем Резаей, според когото от снощи са затворени пунктовете Хосрави и Чазабе.

Висш представител на службата, която отговаря за религиозните поклонения, каза пред държавната телевизия, че широко използваният от поклонниците пункт Хосрави е затворен, но други остават отворени преди годишното поклонение на шиитите до Ирак.