Въоръженият нападател, който откри огън в трамвай в холандския град Утрехт, е стрелял срещу свой роднина по "семейни причини" и след това е прострелял други хора, които се опитали да помогнат, според Анадолската агенция, която се позовава на роднини на стрелеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мъжът, идентифициран от холандската полиция като родения в Турция Гьокмен Танъш, застреля трима души в Утрехт днес. 

Полицията в Утрехт обяви, че ранените при стрелбата са трима, а не девет, както се съобщаваше по-рано.

Засега е ясно, че стрелецът е Гьокмен Танъш, от турски произход, но е живял в Холандия.  Името му се появява в дело за изнасилвнане преди две седмици. Има информация, че той е познат на полицията заради заплахи срещу жени и полицаи. По-рано днес полицията обискира и жилище в близост до площад 24 октомври, където беше извършено нападението днес. Беше конфискувана и кола, за която се предполага, че е използвана от нападателя, след като е била открадната от него.

Нивото на заплаха в провинция Утрехт беше повишено до 5-о, най-високо ниво. Полицията призова гражданите да останат по домовете си, но впоследствие това съобщение беше отменено.

Кметът Ян ван Занен оттегли съвета на общинските власти към гражданите да не излизат навън. Във видеозапис в профила на общината в Туитър Ван Занен каза, че препоръката хората да не излизат е била продиктувана от опасения, че е имало стрелба на повече от едно място в града.

"Доколкото разбрахме, случаят не е такъв", отбеляза кметът, уточнявайки, че полицията продължава да издирва заподозрения извършител. "Възможно е да има други заподозрения все още не знаем", допълни той.

Улиците на Утрехт са почти празни, като могат да се видят само полицаи. Училищата, университетът и детските градини са затворени. В градовете по цяла Холандия има засилени мерки за сигурност. Извършват се операции по магистралите и по границата на Белгия, което означава, че властите не изключват възможността нападателят да се опита да напусне Холандия.