Управляващата партия в Кипър, консервативният Демократически сбор (ДИСИ), печели произведените в неделя парламентарни избори. Това показват резултатите при преброени 99,9 процента от подадените бюлетини, съобщи кипърското издание "Филелефтерос", цитирано от БТА.

ДИСИ получава 27,77 процента от гласовете, което е с почти 3 процента по-малко, отколкото на предишните избори през 2016 г. Според анализаторите резултатът е очакван на фона на твърденията за корупция през предишния мандат и особено на скандала със схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, разкритията за злоупотреби около която предизвикаха сериозна криза в края на миналата година.

На второ място е лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ) с 22,33 процента. АКЕЛ отбелязва още по-голям спад на подкрепата от миналите избори насам - 3,34 процента.

И двете партии ще имат в новия парламент по 1 депутат по-малко в сравнение с досегашния мандат, съобщи БНР.

Трета е Демократическата партия (ДИКО) с 11,29 процента. И при нея спадът е над 3 процента.

Сред големите печеливши е националистическият Национален народен фронт (ЕЛАМ), който получава 6,78 процента и почти удвоява подкрепата си от 2016 г. В парламента ще има четирима депутати.

Ройтерс припомня, че ЕЛАМ отхвърля дългогодишната линия на кипърското правителство за обединение на острова на основата на двузонална двуобщностна федерация. ЕЛАМ заема също така твърда позиция срещу миграцията, а има немалко сведения и за връзките му с вече обявената извън закона гръцка крайнодясна партия "Златна зора".

Движението на социалдемократите ЕДЕК взима 6,72 процента от гласовете, а новата центристка партия Демократически фронт (ДИПА) - 6,1 процента.

Правото си на вот в неделя упражниха почти 66% (65.72%) от кипърските избиратели, малко под активността на изборите преди 5 години. Делът на въздържалите се - над 34% - е вторият най-голям на парламентарни избори от основаването на републиката досега, отбеляза БНР.

След свикването на новия парламент и избора на негов председател президентът Никос Анастасиадис ще призове лидерите на парламентарно представените партии "да търсят заедно, в климат на консенсус и помирение, пътната карта за бъдещето на Кипър", както се изрази той след обявяването на резултатите от вота.