Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да не подкопава перспективата за палестинска държава, предадоха световните агенции.

След пътуване до Саудитска Арабия, което беше разкритикувано от неправителствените организации, Блинкън разговаря по телефона с Нетаняху относно задълбочаването на интегрирането на Израел в Близкия изток посредством нормализиране на отношенията със страните от региона, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън спомена за необходимостта да се спазват поетите ангажименти по време на срещите в Акаба и Шарм ел Шейф, за да се избегнат мерки, които да подкопаят разрешаването на израело-палестинския конфликт чрез решение с две държави. Блинкън визира двете срещи, състояли се по-рано през годината в Йордания и Египет, в които участваха израелски, палестински и американски представители.

В понеделник Блинкън пледира за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия. Вчера пък саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан заяви, че нормализирането на отношенията е в интерес на региона и ще донесе значителни предимства на всички. Министърът обаче отхвърли възможността за каквато и да е нормализация с Израел без разрешаване на палестинския въпрос.