Запалването на Благодатния огън стана в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора.

От свещта на патриарха на Ерусалим Теофил Трети вярващите запалиха своите свещи и огънят се разпространи в целия храм, предадоха ТАСС и БТА.

Вярващите приветстваха слизането на Благодатния огън с думите "Христос Воскресе!" - "Воистина Воскресе!" на различни езици.Божи гроб е главна светиня за християнския свят. Смята се, че е разположен на мястото, където според Светото писание е разпънат, погребан и след това възкръсва Исус Христос. То е открито от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос.

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Йерусалим с четири фенера. Очаква се българската делегация да кацне на летище в София в 19 часа и Благодатния огън да бъде отнесен във всяка една от епархиите на Българската православна църква, а миряните да осветят с него домовете си след радостния възглас "Христос воскресе!" в полунощ.