Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе днес следобед бе погребан в родното му село Кутама, в северозападната част на страната, в присъствието на стотици членове на семейството му и негови близки, предаде АФП, цитирана от БТА.

Покрит с националното знаме, ковчегът с тленните останки на Мугабе бе спуснат в гроб в прашен двор в имението му в Кутама след траурна церемония.

Вдовицата му Грейс Мугабе, облечена цялата в черно, първа от членовете на семейството хвърли бели рози в гроба.

Погребението е епилог на спора, който от седмици противопоставяше близките на бившия държавен глава и правителството на неговия приемник Емерсън Мнангагва къде да бъде погребан Робърт Мугабе.

Робърт Мугабе почина на 6 септември на 95 години в болница в Сингапур и според първоначалните планове трябваше да почива в Националния пантеон на героите от борбата за освобождение в Хараре, както настояваха властите.

В крайна сметка обаче семейството му имаше последната дума и бе решено той да бъде погребан в Кутама, на стотина километра северозападно от столицата Хараре.

Този спор за пореден път хвърля светлина върху силното напрежение, породило се преди близо две години между последните верни последователи на покойния президент и новия лидер Емерсън Мнангагва, отбелязва АФП.