Бившият турски вицепремиер Али Бабаджан напусна редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието днес. "Турция има нужда от съвсем нова визия за бъдещето", е основният аргумент на бившия вече съратник на загубилия изборите Реджеп Ердоган. 

От известно време в турските медии се коментира, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който бе държавен глава от 2007 до 2014 година,  ще прави нова партия именно с Али Бабаджан. Очаква се тя да се яви алтернатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Очаква се това да се случи есента. Подготовката била вече много напреднала, в момента се уточнявали последните детайли, дочува се от обкръжението на основателите на новата партия, твърдят турските медии. 

Бабаджан бе дълги години  верен сподвижник на Ердоган. Мнозина са убедени, че именно Бабаджан е човекът, който ще прекрати ерата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Други дори вярват, че той има необходимите качества, за да стане и президент на Турция, пише Дойче Веле.