Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като партията призова по-рано този месец за иключването му от партийните редици, съобщават ДПА и БТА. 

Давутоглу, чиято оставка е удар срещу Ердоган, заяви на пресконференция днес в Анкара, че поема "историческа отговорност" да създаде "ново политическо движение и да тръгне по нов път".

Ние напускаме нашата партия, на която сме служили с голямо усилие в продължение на години, каза Давутоглу пред репортери в Анкара. Той бе придружен от трима членове на ПСР - Селчук Йоздаг, Адуллах Башчъ и Айхан Сефер Юстюн, за които също по-рано бе предприета процедура за изключване от формацията. Тримата също са напуснали партията заедно с Давутоглу.

На 3 септември ПСР се е обърнала към дисциплинарния съвет на формацията с искане за изключаване на четиримата от партията, според Анадолската агенция.

Не е възможно да се работи повече при сегашното ръководство на ПСР, което определя всяка критика в средите на партията като "предателство", заяви Давутоглу.

ПСР се е отклонила от "основополагащите си ценности", посочи още Давутоглу, споменавайки за "клика", която по думите му контролира сега партията.

В турските медии се появиха по-рано спекулации за разцепления и предстоящо създаване на нови партии след поражения на ПСР на местните избори през март.

Твърди се, че други влиятелни фигури, включително бившият министър на икономиката Али Бабаджан и бившият президент Абдуллах Гюл, се готвят да

създадат партия.

Бабаджан подаде оставка от ПСР през юли, изтъквайки като причина "дълбоки разногласия" с ръководството и необходимост от "нова визия".

Давутоглу посочи загубата на ПСР на гласове на местните избори през март като една от причините за "песимизъм и отчаяние сред членската маса".

Той отправи остри критики през април, след като ПСР претърпя загуба на изборите в големи икономически центрове и метпополии, включително Истанбул и столицата Анкара.

Излагайки своите планове, Давутоглу обеща да се бори срещу корупцията, забраните и бедността. Бившият премиер избори дълъг списък от обещания на неговото ново движение - от утвърждаване на върховенството на закона и демокрацията до създаване на силна икономика със справедливо разпределение на богатството.

През май 2009 г. Ахмет Давутоглу бе назначен за министър на външните работи, а пет години по-късно на конгрес на ПСР бе избран за лидер на партията, след което бе утвърден от президента Ердоган за премиер на страната като лидер на управляващата партия.

През май 2016 г. Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на ПСР на следващия партиен конгрес. Според анализатори решението му е било предизвикано от разногласия с Ердоган по въпроси, свързани със строгата политика на президента по отношение на медиите, и във връзка с подновената въоръжена борба със забранената в страната Кюрдска работническа партия /ПКК/ след прекратяване на примирието през 2015 г. Според редица турски медии въпреки публичните си изявления Давутоглу не е бил привърженик на поправките в конституцията за въвеждане на президентска форма на управление, за които настояваше Ердоган.

През 2017 г. ПСР спечели референдум за конституционни промени, предвиждащи преминаване към президентска система на управление. Оттогава Давутоглу бе държан настрана от всякаква по-голяма роля в партията.