Бившият началник на полицията в Словакия Милан Лучански, който беше задържан на 3 декември по обвинения в корупция, почина днес в болница в Прешов, след като вчера направи опит за самоубийство в ареста в затвор в града, предаде ТАСС, като се позова на правосъдното министерство.

"Присъстващият лекар констатира смъртта на г-н Лучански, който беше приет във Факултетската болница в Прешов", каза говорителят на министерството Петер Бубла.

Заради случилото се оставка подаде началникът на управлението на затворите в Словакия Милан Иван.

Словашката президентка Зузана Чапутова изрази тревога, че самоубийството на Лучански и засилващият се заради това скандал може да бъдат използван от опозицията.

Бившият полицейски началник, обвинен в създаване на корупционна мрежа в правоохранителните органи и вземане на подкупи за 510 000 евро, беше задържан при полицейска операция. Освен него са обвинени десетина бивши и настоящи висши служители на силовите структури в Словакия. Следователите имат информация, че те са били замесени в тежки престъпления.

Много от заподозрените служители на правоохранителните органи напуснаха своите постове след убийството на журналиста Яц Куциак през февруари 2018 г. Той разкри корупционни схеми във властовите структури, което доведе до обществено-политическа криза в Словакия и до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо.