Словашката полиция провежда днес акция "Чистилище", свързана с разследване на престъпления в редица правоохранителни органи. Това съобщи словашката телевизия Те А 3, позовавайки се на говорителя на Специалното управление на прокуратурата на страната Яна Тьокьольова, цитирана от ТАСС.

"В рамките на акцията са задържани голям брой лица за престъпления, включително създаване и дейност на организирана престъпна група, а също така злоупотреба със служебно положение", отбеляза говорителката и добави: "На тези лица са повдигнати съответните обвинения".

Говорителката засега не даде повече подробности. Според информация на телевизията, акцията се провежда в цяла Словакия. В рамките й полицията е задържала бившия началник на националната полиция Тибор Гашпар и бившия ръководител на националната агенция по криминалистика Петер Грашко.

Във вилата на задържания Гашпар в град Нитра се извършва обиск. Това потвърди адвокатът му Марек Пара.

Извършват се обиски и в домовете на неотдавна подали оставки високопоставени офицери от полицията. За разпит пред следователи е докаран бившият началник на специалния отдел за борба с корупцията Роберт Краймера.

Операция "Чистилище", според информации на телевизия Те А 3, е свързана с разследване на данни, с които разполага следствието, за причастност на високопоставени служители на правоохранителните органи към криминални престъпления, включително корупция.