Парламентът на Латвия днес избра Егилс Левитс за следващ президент - до голяма степен церемониален пост с ограничени политически правомощия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Левитс беше подкрепен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат започва на 8 юли, когато приключва мандатът на сегашния държавен глава Раймондс Вейонис.

Кандидатурата на Левитс беше издигната от дясноцентристката партия на сегашния вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис и на латвийския премиер Артурс Каринс "Ново единство", която спечели и изборите за Европейски парламент. 

Кои бяха кандидатите за държавен глава

Егилс Левитс е израснал в семейството на имигранти в Германия. Завършил е Хамбургския университет. Безпартиен е. Бил е посланик в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, министър на правосъдието, съдия в Европейския съд за правата на човека, а от 2004 г. е съдия в Съда на Европейския съюз. Той е един от авторите на Декларацията за възстановяване на независимостта на Латвия на 4 май 1990 година. Автор е и на приетия през 2014 г. преамбюл към конституцията. През 2015 г. той се кандидатира за президент, но загуби.

Партията "На кого принадлежи държавата" издигна кандидатурата на депутата Дидзис Шмитс, който е завършил в Париж, бил е министър на външните работи и е депутат от една година.

Опозиционната партия Съюз на фермерите на Латвия, влизаща в състава на коалицията Съюз на зелените и фермерите, издигна кандидатурата на омбудсмана Юрис Янсонс. Той е работил в централната банка на Латвия, в министерство на правосъдието, а на поста омбудсман е от 2011 г.

Какви са пълномощията на президента

Президентът на Латвия има ограничени пълномощия. Той представлява страната на международната сцена и е върховен главнокомандващ. Мандатът му е 4 години. Кандидатите за поста трябва да бъдат граждани на Латвия, навършили 40 години. Президентът се избира с абсолютно мнозинство от депутатите, тоест 51 гласа от общо 100. Ако на първи тур в парламента никой не събере необходимите гласове, следва втори тур с всички кандидати. При всеки следващ тур отпада кандидатът с най-малко гласове. Ако останалият най-накрая кандидат отново не събере минимум 51 гласа, то след 10-15 дни се провежда нов вот с нови кандидати.

В последните години в Латвия се води дискусия за промяна на начина на избиране на президент, но парламентът нееднократно е отхвърлял предложения на различни политически сили за въвеждането на преки избори за държавен глава.