Нов скандал избухна около Александър Бенала, бившия телохранител на френския президент Еманюел Макрон. Това стана след медийни публикации, че той е използвал дипломатически паспорт при делови посещения в Африка, предаде ДПА.

Вчера френското министерство на външните работи заяви, че проучва какви правни стъпки да предприеме, ако се докаже, че Бенала е продължил да използва дипломатическите си паспорти, след като през септември беше заявил пред френските сенатори, че ги е оставил в Елисейския дворец.

По-рано тази седмица се появиха и други въпроси около неговата личност, след като се разбра, че в началото на месеца е пътувал до Чад и както се твърди, се бил срещнал с чадския президент Идрис Деби, седмици преди визитата на Макрон.

В сряда Елисейският дворец отрече Бенала да продължава да е свързан по какъвто и да било начин с президентството.

"Каквото и да прави господин Бенала, той не е нито официален, нито неофициален пратеник на президента. Ако сам се представя за такъв, греши", заяви кабинетът на президента, цитиран от Франс прес.

Бенала заяви, че е бил на бизнес посещение и че е "шокиран и скандализиран" от медийните публикации.

През юли той беше уволнен от президента, след като се появи видеозапис, на който носи полицейски шлем и както изглежда, напада човек по време на протест на 1 май.