Бившият кмет на иранската столица Мохамад Али Наджафи, който е бил и вицепрезидент на Иран, беше осъден на смърт за убийството на съпругата му, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес и ТАСС.

Телевизията цитира говорителя на съда Голамхосейн Есмайли, според когото бившият кмет е осъден за това, че е прострелял смъртоносно втората си съпруга Митра Остад. Присъдата може да бъде оспорена в срок от 20 дни.

Полицията задържа Наджафи през май, след като той сам се предаде на властите и призна за убийството. Според запознати с делото Наджафи и Остад по това време са имали семейни проблеми. Срещу бившия кмет са били предявени няколко обвинения, включително за убийството на съпругата му и незаконно притежание на оръжие.

Наджафи бе избран за кмет на Техеран през август 2017 г., а през април 2018 г. подаде оставка, официално мотивирана със здравословни проблеми, след като хардлайнерите го разкритикуваха за видео, на което присъства на танцово изпълнение на млади момичета по време на училищно представление.

Насилието, свързано с огнестрелно оръжие, е доста рядко явление в Иран, особено сред политическия и икономически елит, отбелязва АП.