Върховният съд в Загреб осъди днес на втора инстанция бившия премиер и бивш лидер на партия Хърватска демократична общност Иво Санадер на 4,5 години затвор за вземане на подкуп при покупка на сграда за министерството на регионалното развитие, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Санадер бе осъден за това, че е поискал и получил 17 милиона куни /2,29 милиона евро/ от Степан Фиолич, чиято фирма е продала сградата на министерството.

На една година условно е осъден и Младен Млинаревич, чиято фирма е завишила цената на сградата, както и Фиолич, който се призна за виновен.

Санадер, премиер на Хърватия от 2004 г. до 2009 г., е най-високопоставеният хърватски политик, съден за корупция. Срещу него бяха повдигнати редица обвинения, главно за корупция. След първите обвинения той избяга в Австрия, но бе арестуван от австрийските власти в края на 2010 г. и през юли 2011 г. бе екстрадиран в Хърватия. През 2014 г. той бе осъден за вземане на подкуп от няколко милиона евро от австрийска банка и от унгарската петролна компания МОЛ. Върховният съд обаче отмени присъдите по процедурни причини.

След преразглеждането на делото за получаване на подкуп от австрийската Хипо Алпе Адрия Банк по времето, когато е бил заместник външен министър в началото на 90-те години, той получи присъда от 2,5 години затвор. Второто дело още не е приключило.