Бившата министърка на бюджета по времето на президента Никола Саркози - Валери Пекрес, обяви, че се кандидатира за президент на Франция на изборите догодина, предаде Франс прес, цитирана от БАТ.

Тя неотдавна беше преизбрана за управител на региона Ил-дьо-Франс, обхващащ и френската столица. Тя е лидерка на движение "Свободни!", което е дясно.

Пекрес заяви, че издига кандидатурата си, за да върне гордостта на французите.

"Не мога да търпя повече приказките вместо действията. Трябва да скъсаме с 10 години на лоши избори, на половинчати мерки, на нерешителност и в крайна сметка на рухването на нашата държава. През 2022 г. Франция трябва да предприеме едно ново начало", заяви тя и обеща, че през лятото ще обикаля страната и ще се среща с французите", заяви тя.

Пекрес е била в минало съветник за интернет на президента Жак Ширак. Избрана е за депутатка в парламента през 2002 г. Била е и министър на висшето образование.

Пекрес защитава принципите на една светска,екологична, либерална, феминистка и социална десница, която е в подкрепа на бизнеса и е твърда по политическите и административните въпроси.

Израснала е във Версай в семейство на интелектуалци. На 15 години решава да учи руски и заминава за Ялта в комунистически младежки лагер. После учи японски, който усъвършенства в Токио, където работи като продавачка. Пекрес обича киното и сериалите, Достоевски и Толстой.

Занимава се с бокс и има три деца. Тя критикува сексизма в политиката, където ако един политик повиши тон, значи той е с характер, а ако една политичка го направи, то тя е възприемана като истеричка.