Бивш високопоставен дипломат на САЩ беше осъден на три години условно и му беше наредено да плати 93 350 долара глоба за това, че е помогнал на Катар да повлияе на политиката на САЩ и че не съобщи на съответните власти за подаръци, които е получил, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ричард Г. Олсън, специален представител на Държавния департамент за Афганистан и Пакистан в края на управлението на президента Барак Обама, се призна за виновен, че миналата година незаконно е предоставял помощ и съвети на Катар, докато е работил за Имаад Зубери, който излежава 12-годишна присъда за укриване на данъци, нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании и липса на регистрация като чуждестранен агент.

Олсън е един от най-високопоставените бивши правителствени служители, срещу които е повдигнато обвинение на фона на стремежа на министерството на правосъдието на САЩ през последните години да се справи с недекларирани или незаконни кампании за влияние, финансирани от чужди правителства, които се опитват да променят политиката на САЩ. По време на произнасянето на присъдата срещу Олсън съдията по делото Майкъл Харви заяви, че американската общественост очаква образцово поведение от висшите дипломати.

Олсън се призна за виновен за две престъпления, в това число и нарушаване на забраната за бивши американски служители след като напуснат постовете си да започнат да помагат и съветват чужда страна.