Бивш полковник от австрийската армия вчера беше признат за виновен в шпионаж в полза на Русия и осъден на три години затвор от съд в Залцбург, съобщиха световните агенции.

Според обвинението 71-годишният офицер от резерва Мартин М. работел за руското военно разузнаване в продължение на 25 години, до 2018 г., дори след като напуснал армията. Той предавал на Москва сведения, свързани с австрийските оръжейни системи, както и задачите на сухопътните войски и ВВС, за което получил общо 280 хиляди евро.

Случаят създаде дипломатическо напрежение между Виена и Москва, които традиционно се опитват да поддържат конструктивни отношения въпреки санкциите на ЕС срещу Русия, отбелязва ДПА.

През 2018 г. австрийските власти съобщиха, че разследват пенсионирания полковник, заподозрян, че предава в продължение на 20 г. на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийските системи, за висшите служители и миграционната криза. Самият той не се смята за шпионин и твърди, че не е разкрил държавни тайни в ущърб на Австрия.