Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ може да прекара остатъка от живота си зад решетките, след като се призна за виновен в шпионаж в полза на Китай. Това съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от световните агенции.

54-годишният Джери Чун Шин Лий, съден в щата Вирджиния, се е признал за виновен в "сговор с цел да събира и предава секретни данни на правителството на КНР (Китайската народна република)" - "информация, засягаща националната сигурност", се казва в комюникето.

Натурализираният американец, бивш военен, е работил за ЦРУ от 1994 до 2007 г., а след това се е преместил в Хонконг.

Три години след това той е бил потърсен от китайски агенти, които са му предложили пари и "доживотни грижи срещу сътрудничество".

Според заповедта за арест на Лий, обнародвана след залавянето му през януари 2018 г., агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ са открили през 2012 г. в негов багаж бележници с имена, контактни и други данни за служители и информатори на ЦРУ, например адреси на нелегални скривалища.

Той обаче е бил арестуван едва шест години по-късно и американските власти не посочват причина за забавянето.

Според следствието Лий получавал големи суми за събираната информация, а пред властите в САЩ лъжел за доходите и пътуванията си, твърдейки, че не е предавал събраните данни на Китай, отбелязва ТАСС.

Делото се гледа тайно, но според "Вашингтон пост" американската разузнавателна общност е на мнение, че Лий е разкрил всички източници на ЦРУ в Китай, "някои от които са били убити".

Случаят може би е свързан с шумния провал на мрежата на ЦРУ в Китай преди осем години, отбелязва Франс прес.

През 2017 г. в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че от 2010 до 2012 г. китайците са убили "най-малко десетина" информатори на ЦРУ в страната и са хвърлили в затвора най-малко още шестима.

ТАСС очаква присъдата срещу Джери Чун Шин Лий да бъде произнесена този месец, а Франс прес - през август. Заплашва го доживотен затвор, но съдиите може да вземат под внимание, че е признал вината си.